Se det er altså GUF det her. Jeg siger det bare, så er i advaret. Nemt er det ovenikøbet også. Så undskyldning er der ingen af. Norske klejner af den hjemmelavede slags er super-guf.
Jeg kastede mig ud i det for første gang (men absolut ikke sidste...) surfede lidt på nettet og fandt en opskrift hos Dr.Oetker som jeg tog udgangspunkt i.
Til 20 stk. skal du bruge:
1,5 dl. mælk
500 g. mel
100 g. blødt smør
2 æg
1 pk. gær
50 g. sukker
1 spsk. vaniljesukker
0,5 tsk. kardemomme
2 pk. palmin
1. Lun mælken og rør gæren ud deri. Tilsæt sukker, vaniljesukker og kardemomme. Tilsæt de 2 æg og rør godt.
2. Tilsæt den bløde smør i små tern og halvdelen af melet. Jeg bruger røremaskine og kører ca. 7 min på næst højest hastighed.
3. tilsæt derefter 1 spsk. mel ad gangen, så meget som dejen kan tage, indtil den slipper skålen helt.
4. sæt dejen til hævning et lunt sted i ca. 30 min.
5. slå luften ud af dejen og rul den ud til en firkant på ca. 20x50 cm. Dejen skal være ca. 1 cm. tyk.
6. del dejen på midten så du får to stykker på 10x50 cm. del derefter i stykker (5x10 cm.) Brug en kniv eller en klejnespore. Lav et snit i midten af hver firkant og træk den ene ende igennem som til en klejne.
7. Smelt palminen i en tykbundet gryde, varm den til den er ca. 180 grader. Pas på palminien ikke bliver for varm, jeg tjekkede med mit stegetermometer og fandt ud af at det passede hvis min kogeplade stod på 7.
8. kog klejnerne lidt ad gangen, ca 2-3 min i alt. Vend dem i gryden når du kan se de er blevet fint lysebrune.
9. tag op og lig dem på fedtsugende papir (køkkenrulle) til de er afkølet.
Til glasuren skal du bruge:
flourmelis
citronskal, fintrevet
citronsaft
vand
gul konditorfarve.
Tips! Den første omgang glasur jeg lavede brugte jeg kun citronsaft, hold nu fast det var surt! Så ud med det og forfra hvor jeg fortyndede med vand. Det var bedre, dejlig frisk gul citronglasur.
Tips! Næste gang vil jeg nok overveje at lave flere portioner ad gangen da det er super hurtigt at koge klejnerne, men det sviner voldsomt synes jeg.
Tips! Klejnerne kan sagtens fryses ned og kan også med fordel lunes i ovnen og serveres lune med drys af flourmelis og vanilje.
Når man fryser klejnerne portionsvis kan man lægge dem til optøning på radiatoren, så bliver de lune, næsten som nybagte.
SvarSletHejsa
SvarSletTak for tippet, det vil jeg da helt sikkert huske :-)
Kh. Anne-Mette
Kan se der er flormelis på billedet men står ikke i opskrift
SvarSletFlourmelis skal bruges til glasuren. Se opskriften :-)
SvarSletKh. Anne-Mette