lørdag den 17. november 2012

And i Weber "Weber and"


Mortens aften havde vi inviteret gæster til and og risalamande. Efter vi for nogle år siden fik en webergrill har vi altid tilberedt and i den. I år gik det dog galt, men mere om det senere.

Jeg er ikke så erfaren i at lave and men når jeg laver and bruger jeg: (til 4-6 personer)

1 and (ca. 3400 g.)
1 håndfuld svesker
1 stort løg
1 stor appelsin
2 æbler (jeg bruger Ingrid Marie)
1-2 gulerødder

1. Anden gøres i stand og renses grundigt. Klip vingespidserne af og lægges i et ildfast fad eller en foliebakke sammen med indmaden som du har skyllet godt.

2. Gør alle grøntsagerne i stand og skær dem i store tern. Løg og gullerødder lægges i fadet med indmaden sammen med 5-6 svesker.

3. Tør anden godt og krydr den indvendigt med salt og peber. Fyld anden med æbler, appelsin og  svesker. Brug et par kødnåle og lidt madsnor til at lukke den med. Krydr den udvendigt med salt og peber og prik huller i overfladen med en kødnål (jævnt fordelt over hele bryst og lår)

4. Læg anden i en stegholder og sørg for at den ligger helt lige.

5. Sørg for at din grill er godt varm, du skal bruge mindst et fyldt rør med kul. Vi bruger som regel Heat Beads som brænder i lang tid.

6.  Start med at sætte en tom folieform omvendt ud i grillen (under risten) Sæt derefter fadet med indmad ned, fyld lidt vand med fra kogekanden (det skal være varmt for ikke at afkøle grillen)  

7. sæt stegholderen med anden i en foliebakke og placer den på risten. Steg anden ca. 30 min, derefter fjerner ud foliebakken og smider den ud, du vil se at der er smeltet en del rent fedt af som du ikke skal bruge. Nu vil den resterende fedt og sky smelte direkte ned i det ildfastefad som står placeret under risten. 

8. Se til anden hver halve time, brug et stegetermometer til at holde øje med temperaturen. Anden er færdig når den er 83 grader. Det kan muligvis være nødvendigt at tilføje flere kul, tjek også om du skal tilføje lidt mere vand i fadet.

9. Når anden er færdig tager du fadet med ind og sier indholdet, du har nu den lækreste fond til at lave sovs af. 


Foliebakken du ser her, bruges til at opsamle det fedt anden "smider" de første 30 min.
Derefter fjernes foliebakken og stegholderen står direkte på risten.


Tips 1: Til at opsamle stegeskyen bruger jeg et gammelt ildfast fad, det passer perfekt i størrelsen og bliver altid brugt når vi griller noget hvor vi gerne vil opsamle stegeskyen. Sæt en foliebakke omvendt i bunden af grillen som fadet kan placeres på, det hæver det en smule fra kullene.

Tips 2: Når du griller om vinteren og har brug for en grill der er meget varm i længere tid, er det meget vigtigt at du bruger kul af god kvalitet. For os gik det galt denne gang, da vi ved en fejl havde købt nogle dårlige kul. De kunne simpelthen slet ikke holde grillen varm nok til at vi kunne stege anden færdig. De kul vi har bedst erfaring med er Heat Beads

Tips 3: Anden er færdigstegt når den har opnået en kernetemperatur på 83 grader. Regn med en stegtid på ca. 40 min. pr. kg. Men igen, det er vigtigt at tage højde for vind og vejr også.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar